Nutellasemlor
Denna semla blev populär hos mina kollegor! Kul! =) Om man älskar choklad och grädde och är inte så förtjust i mandelmassa i dom traditonella semlorna, så är denna semla perfekt! =)
12-14 st
Ingredienser:
25 g jäst för söta degar
2 dl mjölk, fingervarm
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 krm salt
0.5 tsk mald kardemumma
50 g smör, rumsvarmt
5-7 dl vetemjöl
Pensling
1 ägg
Fyllning
ca 2 dl nutella (jag brukar köpa nutella på burk inne i mataffärn)
ca 3 dl vispgrädde
Garnering
Florsocker
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, smör och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk ca 50 minuter.
- Dela degen i 12-14 bitar och rullar bollar av dem. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Platta dom lite lätt och låt dem jäsa under bakduk i ca 3o minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
- Penlsa bullarna med uppvispat ägg.
- Grädda bullarna mitt i ugnen i 6-9 minuter. Låt dem svalna på ett galler.
- Skär av ett lock på bullarna. Bred ut Nutella på botten.
- Vispa grädde och bred ut eller spritsa den på Nutellan. Sätt på locken. Pudra över florsocker.
LYCKA TILL! =)
